#323

„Usługi detalu" to lista operacji technologicznych, które trzeba wykonać na każdym detalu zamówienia: cięcie, oklejanie krawędzi, wiercenie, frezowanie, pakowanie itp. Każdy pracownik na swoim stanowisku oznacza w portalu te operacje, które wykonał. Gdy ostatnia operacja ostatniego detalu zostanie oznaczona — zamówienie automatycznie przechodzi w status „gotowe do wysyłki".

Jak wygląda lista usług

W karcie detalu (lub pełnego zamówienia) każda usługa to oddzielny wiersz z:

  • Nazwą usługi.
  • Ilością (na przykład „4 rowki po 12 mm", „42 otwory d8").
  • Checkboxem „wykonano" (polem do zaznaczenia).
  • Czasami — przyciskiem rozwijania szczegółów, gdy usługa ma podrodzaje lub powiązane podusługi.

Kto co widzi

Checkboxy są aktywne (możliwe do naciśnięcia) tylko dla tych usług, do których pracownik ma uprawnienia po typie usługi. Na przykład, jeśli pracownik specjalizuje się w wierceniu — przyciski wiercenia są aktywne, przyciski oklejania i frezowania zablokowane.

Uprawnienia konfiguruje się w głównym CRM iFurn.pro, w karcie pracownika. Jeśli na Twój typ usługi nie ma uprawnień — zwróć się do mistrza produkcji.

Jak oznaczyć usługę jako wykonaną

  1. Otwórz kartę detalu przez zeskanowanie QR lub bezpośredni URL.
  2. Znajdź potrzebną usługę na liście.
  3. Naciśnij checkbox — oznaczenie zapisuje się od razu, bez oddzielnego przycisku „Zapisz".

Jak zdjąć oznaczenie (jeśli popełniono błąd)

Naciśnij ten sam checkbox jeszcze raz — oznaczenie zostanie zdjęte. Zamówienie wraca do poprzedniego statusu (jeśli zostało automatycznie przeniesione do „gotowe do wysyłki" przy ostatnim oznaczeniu).

Automatyczne przejście statusu

System śledzi, ile usług w zamówieniu jest łącznie i ile oznaczono jako wykonane:

  • Dopóki są niewykonane usługi — zamówienie jest w statusie „W produkcji" (lub w tym, który był wcześniej).
  • Wszystkie usługi wykonane — zamówienie automatycznie przechodzi w „Gotowe do wysyłki". W timeline zamówienia fiksuje się ten moment ze wskazaniem pracownika, który zrobił ostatnie oznaczenie.
  • Zdjęto ostatnie oznaczenie — zamówienie wraca do „W produkcji", również z wpisem w timeline.

Co jest rejestrowane automatycznie

  • Która usługa została zaznaczona / odznaczona.
  • Kto oznaczył (po osobistym kodzie QR).
  • Dokładny czas operacji.

Te dane trafiają do historii zamówienia i są widoczne menedżerowi w głównym CRM. Podmienić ani obejść tej rejestracji przez interfejs portalu nie da się — oznaczenie zawsze jest powiązane z autoryzowanym pracownikiem.

Co robić, gdy w checkboxie nie ma uprawnień

  • Upewnij się, że jesteś zalogowany osobistym kodem QR (na stronie jest oddzielne pole do skanowania na górze).
  • Sprawdź, czy checkbox odpowiada Twojej specjalizacji.
  • Jeśli uprawnienia powinny być, ale przyciski są zablokowane — mistrz powinien skonfigurować „Typy usług" w karcie pracownika w głównym CRM.

Jeśli detalu zamówienia nie ma na liście

Otwórz kartę detalu po jego własnym QR (a nie po QR zamówienia w całości). Czasem pełna lista zamówienia jest podzielona na strony — spójrz niżej lub użyj wyszukiwania.